Hazai váraink
Siklósi Vár
Egri Vár
Visegrádi Vár
Cseszneki Vár
Hollókői Vár
Nagyvázsonyi Vár
Vendégkönyvmagyarvarak
 EGRI VÁR

 A vár rövid története:

Eger történelmi múltú városát a hasonló nevű patak két oldalán találhatjuk a Bükk déli lábainál. Szent István király itt alapította meg az első egyházmegyék egyikét, melynek területe egészen a Kárpátok gerincéig húzódott.

magyarvarakAz Árpád-házi uralkodók idejében az egri püspök menedékvárát a felsőtárkányi Várhegy hatalmas erődítménye jelentette, amit a tatárjáráskor romboltak le. Az országos újjáépítés részeként, az egri püspök parancsára vették körbe erős kőfalakkal a jelenlegi egri Várhegyet, melyet a XIV. századi krónikákban Szent János evangélista várának írtak le. A Felvidéket uralmuk alatt tartó cseh husziták elleni védekezésül az Al-Magyar domb felőli oldalon alakították ki a nagyméretű külsővárat, ami a védelmi rendszer első vonalát jelentette. A hódító Oszmán Birodalommal szemben kialakított végvárrendszer fontos tagjának számító Eger élére 1548-ban nevezték ki Dobó Istvánt várkapitánynak. Dobó elsődleges feladatának tartotta, hogy minél jobban megerősítse a végvárat a várható török támadás ellen, mind a helyőrség, mind a hadieszközök számának emelésével. Ali és Ahmed pasák egyesített hadai 1552 szeptemberében vették ostrom alá az egri végvárat, de Dobó István - várkapitány - irányításával rendre elhárították próbálkozásaikat. Végül a magyarvaraktörök hadvezetés a hosszú heteken át zajló ostrom után, nagy veszteségeket szenvedve, kénytelen volt elvonulni. Az évtizedekig tartó átépítések után már jóval korszerűbb erődítmény várta Mohamed szultán csapatait 1596-ban, de a többnemzetiségű helyőrség gyávasága folytán, rövid viadal után a törökök kezére került a vár. A hódoltság majd száz esztendeig tartott, a vár visszavételére csak 1687-ben, hosszas, kiéheztető blokád után került sor. 1701-ben a császári haditanács felrobbanttatta a feleslegessé vált külsővár védőműveit, így a kuruc szabadságharcban csak a belsővár kapott kisebb szerepet.

Aztán lassan hanyatlásnak indult a régi dicsőség színtere, köveit szekérszámra hordták el a városba építkezésekhez. A régészeti kutatómunka és helyreállítás csak az 1960-as években kezdődött el. Az utóbbi időben egyre több részletét állítják helyre az egri várnak, amit a régmúlt idők históriájára kíváncsi érdeklődők ezrei tekinthetnek meg.

TÉRKÉP

magyarvarak

Gombakalauz

Magyar várak

Idegrendszerünk

Pánikbetegségwww.magyarvarak.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Diszlexia